Resurser

– Det är människors kapacitet som är själva resursen, säger Fabian Pfeiffer som är Act Svenska kyrkans metodrådgivare för psykosocialt stöd.

Fabian Pfeiffer har kolleger i många länder

Del av Kutupalonglägret vid Cox’s Bazar och Teknaf Highway i Bangladesh, världens största flyktingläger. Här bor ungefär en miljon rohingyer som har flytt från Myanmar/Burma. Bild: SH Saw Myint, Unsplash


– Vad är det som fungerar och är positivt? Vad bidrar till välmående, vad har effekt? Det vi kan göra är att sätta ord på sådana saker, säger Fabian Pfeiffer. Behovet av det hör vi om från projekt runtom i världen, både av människor som har drabbats och av personal som arbetar med humanitärt bistånd i tuffa sammanhang.
Som Act Svenska kyrkans metodrådgivare för psykosocialt stöd är han en av dem som har överblick över det arbete som görs på området Community Based Psychosocial Support, alltså gemenskaps- eller samhällsbaserat psykosocialt stöd, på olika platser i världen där många människor har blivit drabbade av stora katastrofer. Det kan vara en översvämning, ett inbördeskrig, en jordbävning, en orkan … och där ACT-alliansens medlemsorganisationer arbetar finns oftast psykosocialt stöd med som en del av insatsen.

Rådgivning och struktur

– Det är inte så att det finns en lösning som passar alla, säger Fabian Pfeiffer. De som arbetar på plats vet hur saker kan göras just där, och vi som kommer från metodhållet kan bidra med rådgivning, mer struktur och verktyg för att systematisera arbetet.
Han berättar att Act Svenska kyrkans psykosociala arbete kan bestå av specifika insatser som experthjälp på plats, psykologisk första hjälpen, utbildning eller stöd till nätverk.

– Ofta är det så att psykosocialt stöd är ett komplement till insatser som pågår, så att det integreras i dem eller kombineras med dem, säger han.

Fabian Pfeiffer. Bild: Gustaf Hellsing, Ikon

Appell från ACT-alliansen

När en katastrof inträffar skickas en appell ut i ACT-alliansen, och i den ingår alla de insatser som appellförfattarna kan förutse kommer att behövas.

– Jag har arbetat med det här sedan 2017, och då hade vi en CBPS-grupp med 10–20 experter, berättar Fabian Pfeiffer. De har olika bakgrunder: teologer, psykologer, biståndsarbetare. De var beredda att åka när det kom en appell, och ibland skickade vi en, ibland två.
I början reste experterna alltid ut för att göra en första bedömning, ta kontakter och utbilda medarbetare i de organisationer som skulle förverkliga planerna. Sedan kunde de hålla kontakten med dem och komma tillbaka för att göra en uppföljning och hjälpa till med mer utbildning och stöd.

Nu är insatserna oftast lite annorlunda organiserade:
– Vi skickar fortfarande ut experterna ibland, när det behövs, men vi arbetar mer och mer med människor och resurser som redan finns på plats och stöttar dem. Vi har utbildat många på lokal och regional nivå på olika håll i världen och håller kontakten med dem, och en del av dem arbetar också tillsammans med experter som kommer resande.

Välmående och hälsa trots kris

Både inhemska och tillresande experter arbetar tillsammans med andra utsända och med lokala anställda och volontärer.
– I Sverige arbetar vi mycket med att förklara på svenska vad vi gör, för många begrepp är svåra att översätta, säger Fabian Pfeiffer. Hur man pratar om arbetet på de platser där ACT-alliansen arbetar blir kontextspecifikt, och ibland blir det krångligt med begrepp som innehåller ord som mental eller psykologisk eftersom de kan ge negativa associationer och vara stigmatiserande.
Det finns både specifika metoder, som en kurs i ”psykologisk första hjälpen”, och sådant som måste utforskas och anpassas i varje ny situation.

– Det yttersta målet är att skapa välmående och hälsa trots krisen, att tillvaron ska bli så normal som möjligt, och det är människor som är resurserna i det arbetet, säger Fabian Pfeiffer.
Han förklarar att det man ofta föreställer sig som biståndsarbete, till exempel leverans av matpaket eller montering av tält eller baracker, är sådant som förutsätter materiella resurser. ”Materialet” i det psykosociala stödet är människors insatser.
– Det är deras kapacitet som är själva resursen, säger han, och det är därför utbildning, rådgivning och verktyg är så viktiga i arbetet – tillsammans med den kompetens och de nätverk som finns på plats. När vi arbetar med psykosocialt stöd bygger vi det på de behov och resurser som finns hos individer och i det lokala sammanhanget.

Utbilda vidare

Exempel på vad de som samordnar arbetet spanar efter kan vara människor som har yrkesutbildningar och erfarenhet, som lärare, psykologer, byggarbetare och vårdpersonal, sådana som har stora nätverk och sådana som har ledarfunktioner.
– Vi försöker stötta dem så att de ska kunna använda sina egna resurser och sin kapacitet och bli motståndskraftiga både som individer och som samhälle, säger Fabian Pfeiffer.
Också själva utbildningarna fungerar så:
– Vi har haft en utbildning i Pakistan nyligen, och i den ingick det att de som deltog skulle utbilda sina lokala kolleger. Vi bjuder in till nätverksträffar och fortbildningar där ny kunskap från olika projekt sprids. Och när vi har utvärderingar efter våra kurser är det alltid så intressant att se hur allt fungerar och tolkas och används i olika sammanhang.

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.