Mänsklig mångfald som grundförutsättning

”Det började röra sig” skrev missionshistorikern Gustaf Lindegren 1945. Teologer i Sverige och en rad andra länder svarar på frågan: Vad börjar röra sig i ditt synfält?

Namn: Dion A. Forster
Bor i: Stellenbosch i Sydafrika
Ägnar mig åt: är professor på den teologiska fakulteten vid Vrieje Universiteit Amsterdam, professor vid Stellenbosch University i Sydafrika och forskare vid Wesley House i Cambridge

Den globala politiska teologin (Global Public Theology) blommar när den lyssnar till röster och perspektiv från majoritetsvärlden, globala syd, särskilt röster och perspektiv från dem som reflekterar i skärningspunkterna mellan tron och det offentliga. Genom att skapa utrymme för en mångfald av insikter kan den politiska teologin röra sig bortom de västerländska epistemologiernas dominans. På d…

Namn: Alana Vincent
Bor i: Umeå
Ägnar mig åt: är universitetslektor i religionsvetenskap, judendom, dialog mellan religioner, religion och litteratur på Institutionen för idé- och samhällsstudier vid Umeå universitet

Det som skiljer teologin från andra discipliner är vårt sammanhang, vår medvetenhet om att vi talar med utgångspunkt i och med riktning in i en specifik tradition. Det som skiljer god teologi från dålig teologi är det sätt på vilket vi använder vår medvetenhet: ser vi vår tradition som en resurs som hjälper oss att samlas och arbeta tillsammans i världen sådan som den är – den värld som, Hanna …

Namn: Henrik Frykberg
Bor i: Angered
Ägnar mig åt: är stiftsadjunkt för interreligiösa relationer och integration i Göteborgs stift

Det började röra sig!

Flera gånger har jag imponerats av hur trygga kvinnor och män från religiösa minoriteter verkar vara i Norge. Kanske har oljepengar spelat in för att göra norska samhället överlag lite mer resursstarkt än det svenska? Kanske spelar också erkännandets politik, med grundhållningen att minoritetstraditioner har något att bidra med till det gemensamma goda, en roll?

Namn: Joycia Thorat
Bor i: New Delhi i Indien
Ägnar mig åt: är aktivist och teologie doktor, tidigare genderexpert på CASA India

2022 blev jag erbjuden ett postdoc-stipendium vid University of the Western Cape i Sydafrika. Min dåvarande arbetsgivare, Church’s Auxiliary for Social Action India, gav mig inte ledigt för studier, så jag kunde bara samla ihop semesterdagar och vara på plats i Kapstaden i två månader, men jag bestämde mig för att använda den tiden så bra jag kunde. Jag bad vänner som arbetar i många olika röre…

Namn: Agnes Callewaert
Bor i: Malmö
Ägnar mig åt: är diakon på Diakonicenter S:ta Maria kyrka i Malmö pastorat

Det rör på sig i projektet Tillit Malmö. Jag arbetar tillsammans med två fantastiska kollegor med muslimsk tro och med god förankring i muslimska sammanhang i Skåne. Vi har tillsammans arbetat fram och genomfört en serie utbildningsträffar. Målgruppen är imamer och andra nyckelpersoner i muslimska församlingar i Malmö som har efterfrågat höjd kompetens inom psykosociala frågor. Präster och diak…

Namn: Ryszard Bobrowicz
Bor i: Bonn i Tyskland
Ägnar mig åt: är gästprofessor i Comparative Law and Religion på Katholisch-Theologische Fakultät vid Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn i Tyskland

Många av oss är medvetna om de meningsskiljaktigheter som hör ihop med uppdelningen mellan ”religiöst” och ”sekulärt” som den gräns som avgör vad som går an att tala om offentligt och vad som bör hållas privat. Medvetenheten om att det är lika kontroversiellt att dela upp världen i ett antal ”religioner” är inte lika utbredd. Många ser det bara som en självklarhet.

Men, som de forskare s…

Namn: Jakob Wirén
Bor i: Uppsala
Ägnar mig åt: är ärkebiskop Martin Modéus teologiske sekreterare samt adjungerad professor i religionsteologi vid Lunds universitet, leder forskarseminariet Global Christianity and Interreligious Relations

I grunden handlar det om hur vi kan leva tillsammans, om olikhet, samhörighet och tillhörighet, om religionens plats i samhället. Den teologiska reflektionen över frågor av det här slaget tillhör ämnesområdet religionsteologi.

Under de senaste åren har den svenska offentligheten engagerat sig i teologiska diskussioner om Koranen, om dess status som helig skrift och om hur fysiska exempla…

Namn: Rikko Voorberg
Bor i: Amsterdam i Nederländerna
Ägnar mig åt: är direktor för A World of Neighbours, teolog och kolumnist

”Skapa lä åt ljusen, vi behöver deras sken!”

Världen värms upp, ismassorna smulas sönder och permafrosten smälter. Det är inte bara en beskrivning av vad som händer i naturen – det är en perfekt bild av utvecklingen för mänskliga rättigheter i Europa, särskilt de rättigheter som gäller skydd och mottagande av flyktingar och migranter. Vår demokratis grund – rättsstatsens principer med ti…

Namn: Fatima Tofighi
Bor i: Bonn i Tyskland
Ägnar mig åt: är filosofie doktor i litteratur och teologi med examen från University of Glasgow i Skottland, undervisar vid universitetet i Bonn i Tyskland, docent i religionsvetenskap vid University of Religions i Qom i Iran

Religionernas taxonomier och de gränser som finns mellan dem är utmanande, men vi kan inte avfärda dem. Det betyder inte att vi ska släppa vårt etiska ansvar gentemot den ”religiöst andre”. Om en religions teologi ska kunna vara global och kontextuell kan den inte stanna på sin trygga ö. Den måste erkänna att den har ett ansvar och vara beredd att stå till svars inför de andra. Både muslimer oc…

Namn: Susanna Löfgren
Bor i: Norrköping
Ägnar mig åt: är diakonistrateg i Linköpings domkyrkopastorat

Linköping sjuder av liv. Människor rör sig, söker och finner förhoppningsvis kontakt, relationer och livsutrymme. I församlingarna möts vi till bön och liv. ”Vår gudstjänst bärs av dem som kom till Sverige 2016”, berättar en av församlingsherdarna.

Livsvillkoren ser olika ut och ger olika förutsättningar för människor. Till migrationsmottagningen får vi många samtal om längtan efter att …

Namn: Annette Langner-Pitschmann
Bor i: Frankfurt i Tyskland
Ägnar mig åt: är professor vid Goethe-Universitäts katolska teologiska fakultet i ämnet Theology in Times of Globalization

Teologin ska, enligt mitt sätt att se det, erbjuda vad som faktiskt behövs vid en given tidpunkt. Det som vår globaliserade värld verkar lida brist på är goda attityder i hanteringen av olikheter. Att andra är olika oss upplever vi inte alltid som något berikande utan istället som ett hot. Samuel Huntington, som myntade den omtalade slogan “Clash of Civilizations”, låt denna motvilja få sista o…

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.