Brasilien: ”Jag kanske misslyckas, men jag är ett levande exempel”

André Musskopf har fått en ny uppgift av Svenska kyrkan

– Det jag kan bidra med är att tala om att akademiker är en viktig del av utvecklingsarbete och internationella samarbeten, säger den brasilianske teologen André Musskopf.

– Jag är inte optimistisk som i ”nu gör vi stora saker”, säger André Musskopf. Mer som i ”så mycket förfärligt har hänt, men det finns fortfarande de som gör motstånd, allt är inte förstört”.

André Musskopf är på besök i ett sommargrönskande Uppsala och har varit med på möten och seminarier hela dagen. Han är en av medlemmarna i Act Svenska kyrkans internationella referensgrupp, en samling människor som finns i Svenska kyrkans nätverk (de flesta av dem i dess partnerorganisationer), och som ska bidra med sina perspektiv i arbetet och dessutom hinna lära känna varandra lite grann.

En indisk och en burmesisk deltagare har berättat om utsatthet på pastorsutbildningar, en palestinsk har talat om situationen på Västbanken och i Gaza.

Nu lutar han sig tillbaka i en foajésoffa och försöker förklara vad åren med Jair Bolsonaro har inneburit för Brasilien.
– För en del av oss har det varit så att vi har vaknat varje morgon till ett nytt förskräckligt uttalande och hela tiden oroat oss för nästa sak som ska komma, säger han. Det är bra att det inte är så längre. Och det finns människor som arbetar för förändring.

André Musskopfs och två kollegers bidrag till Svenska kyrkans forskningsserie. Bild: Wipf & Stock

Samarbete om masterprogram

För ungefär tio år sedan kom André Musskopf i nära kontakt med Sverige för första gången. Han är teolog, utbildad på den lutherska kyrkans seminarium Faculdades EST i São Leopoldo i den brasilianska delstaten Rio Grande do Sul, och har länge också undervisat prästkandidater i den lutherska kyrkan och forskat där. Svenska kyrkan stöttade masterprogram på ämnesfältet hiv och teologi, dels på fyra afrikanska högskolor och universitet, dels på fyra latinamerikanska[1].

– Studenterna var yrkesverksamma präster, pastorer och socialarbetare, berättar han. Modellen gjorde att vi kunde ha kontakt med de afrikanska högskolorna också. Sedan bad vi Sverige om stöd för vårt genus-och-religion-program, och det var jag som samordnade forskningen där. Den lutherska kyrkan i Brasilien har arbetat med feministteologi i många år, och vi blev en resurs för Svenska kyrkan i kontakterna med Latinamerika.

Under besöket i Sverige deltog André Musskopf tillsammans med Ranjita Borgoary från Indien i prästvigning och diakonvigning i Storkyrkan i Stockholm. Bild: Magnus Aronson

”Forskning är en del av allt det som behövs”

Nu är André Musskopf professor vid Universidade Federal de Juiz de Fora, ett statligt universitet som länge har bedrivit teologisk forskning och som sedan mer nyligen också har en grundutbildning i teologi.

– I det arbetet har jag inte någon direkt relation med Svenska kyrkan, men nu har jag blivit inbjuden i en ny funktion, berättar han.

Det möte han deltar i är ett där Svenska kyrkan, och särskilt Act Svenska kyrkan, samlar alltså referenspersoner från olika världsdelar för att tala om aktuella frågor.

– Det jag kan bidra med är att tala om teologisk utbildning, att akademiker också är en viktig del av utvecklingsarbete och internationella samarbeten, säger han. Forskning är en del av allt det som behövs för dialogen. Jag representerar Latinamerika som region, men jag vill också bidra med min erfarenhet av Act Svenska kyrkans insatser hos oss. Det är många frågor, och vi har förberett oss med videomöten, men att mötas på riktigt – det är viktigt!

Integrerar aktivism med tro

Under André Musskopfs besök i Sverige pågår en strejk vid Universidade Federal de Juiz de Fora och de andra statliga universiteten i Brasilien.

– Efter Bolsonaro måste universitetens ekonomi rekonstrueras, och grundutbildningarna också, säger André Musskopf. Lönerna måste räknas upp så att de stämmer med inflationen, och pensionerna måste justeras. Min undervisning påverkas inte så mycket, men eftersom jag är professor har jag ansvaret för många medarbetare som strejkar.

Själv har han länge varit en offentlig person i Brasilien, ”a professional gay man” förklarar han och skrattar lite.

– Det hjälper ju inte om jag arbetar akademiskt men inte deltar i debatten, i det som händer, säger han. Som lutheran har jag haft svårt att tala om hur jag vill påverka det brasilianska samhället – jag har varit en av få queerteologer i Latinamerika som har en anställning. Den lutherska kyrkan kunde inte tänka sig att prästviga mig, så jag arbetade länge med att publicera mycket, skapa ett forskningsfält, skapa rum för samtal där också icke-kyrkliga kunde vara med.

Efter 20 år som luthersk teolog vigdes han till pastor i Igreja Batista Nazareth i Bahia, ett baptistsamfund i en annan del av Brasilien. Nu kombinerar han pastorsuppdraget med det akademiska.

– Det jag försöker göra nu, och här i Sverige också, är att integrera aktivism med tro, offentlig debatt med akademiskt arbete, säger han. De ämnena förs sällan samman, så det är mitt bidrag. Jag kanske misslyckas, men jag är ett levande exempel.

___

André Musskopf. Bild: Anna Braw


André Musskopf
André Musskopf är professor i teologi vid Universidade Federal de Juiz de Fora och har tidigare studerat, forskat och undervisat vid Faculdades EST i São Leopoldo. Sedan 2022 är han också pastor i baptistsamfundet Igreja Batista Nazareth i Bahia. Tillsammans med Edith González Bernal och Mauricio Rincón Andrade har han gett ut en bok i Svenska kyrkans forskningsserie: Theology and Sexuality, Reproductive Health, and Rights – Latin American Experiences in Participatory Action Research.

Den lutherska kyrkan i Brasilien
En föregångare till Igreja Evangélica de Confissão Luterana no Brasil grundades under 1800-talets första halva av tyska immigranter. Den nuvarande kyrkan grundades genom att en rad synoder gick samman 1949. Den har sitt starkaste fäste i São Leopoldo, där också ett av dess teologiska seminarier finns. Från början riktade den sig enbart till tyskättlingar, men efter andra världskriget blev den alltmer integrerad i det brasilianska samhället. Den har drygt 600 000 medlemmar, många lokala kvinnogrupper och en stark feministteologisk tradition.

Igreja Batista Nazareth
I Brasilien finns en stor mängd kyrkor med rötter i det som i Sverige kallas frikyrklighet, bland annat baptistkyrkor, både fristående församlingar och samfund. Den första baptistförsamlingen ska ha grundats för drygt 150 år sedan av nordamerikanska immigranter. Många missionärer har sänts ut från nordamerikanska baptistsammanhang till Brasilien. Igreja Batista Nazareth, där André Musskopf prästvigdes 2022, finns i delstaten Bahia, och han vigdes i dess största stad Salvador de Bahia.


[1] Läs mer om masterprogrammet och samarbetet mellan tre kontinenter i Charlene van der Walts krönika i Uppdrag Mission nummer 2 2024.

Nummer 1 2025: Nära vänskaper

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.