Storbritannien: Uppståndelsescones
Receptet till de scones som bakas i Community of the Resurrection i brittiska Mirfield kom till Sverige med Erik Wallerstein, som var volontär i Mirfield hösten 2004, och publicerades i boken Brödglädje. ”Tetiderna, klockan elva på förmiddagen och klockan fyra på eftermiddagen, är något av en institution”, skrev han. ”Bröderna får en kort paus i sitt arbete. På förmiddagen dricker de teet under tystnad, men på eftermiddagen småpratar de lite om dagens händelser. På lördagen blir det alltid hembakat. Eftermiddagsteet med scones är det första avbrottet inför helgens stora dag.”
åtta–tio scones
Ugn: 225°, 10–12 minuter
225 g vetemjöl
1 msk bakpulver
en nypa salt
50 g smör
25 g socker
ca 1½ dl mjölk
pensling: mjölk
Sikta mjöl, bakpulver och salt ner i en bunke. Skär smöret i bitar och arbeta ihop det med mjölblandningen till en smulig deg. Tillsätt sockret och sedan så mycket mjölk att degen blir mjuk. Vält upp på mjölat bakbord och knåda en mycket kort stund.
Kavla ut degen centimetertjockt och ta ut åtta–tio scones med ett runt kakmått, 6 cm i diamater (samla ihop överbliven deg och kavla ut den igen för att få ut de sista). Lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper och pensla dem med mjölk. Grädda dem genast i 225 graders ugnsvärme i 10–12 minuter eller tills de jäser upp och blir gyllenbruna. Låt dem svalna på galler. Servera dem med smör (eller clotted cream) och marmelad.
Fruktscones gör man genom att tillsätta 50 gram russin (gärna ljusa) eller hackad torkad frukt i degen.