Rötter och kontakter
Koptiska ungdomar på resa
Att dela ut stipendier för resor och projekt som genomförs här hemma eller utomlands hör till Lunds Missionssällskaps mest synliga verksamheter.
Maria Tawfik, vilka är ni som har fått bidrag till en ungdomsresa till Egypten?
Koptisk-ortodoxa ungdomsförbundet är en kristen organisation som grundades 2004 för att stödja koptiska barn och ungdomar i Sverige och främja deras utveckling. Sedan dess har antalet unga i den koptisk-ortodoxa kyrkan i Skandinavien ökat, och fler barnfamiljer har flyttat hit, så ungdomsförbundet har fått en större plats och en viktigare roll. Ungdomarna är ju framtidens ledare, och de är avgörande för vår kyrkas tillväxt. Idag består vårt förbund av fem lokalföreningar, och vi har ungefär 800 medlemmar.
Vad har ni för verksamheter?
Vi bjuder in våra medlemmar till konferenser, seminarier, studiecirklar, mötesplatser, tävlingar och andra aktiviteter. Vi arbetar också med sociala medier för att ge ungdomarna en sorts vardaglig koppling till ungdomsförbundet, och vi samarbetar med koptiska ungdomar och deras ungdomsförbund både i och utanför Europa för att ge våra ungdomar möjlighet att utbyta erfarenheter och bygga starka nätverk.
Och nu reser ni med ungdomar till Egypten – hur har ni lyckats ordna det?
Vi har i flera år velat ge våra ungdomar möjlighet att utforska sina rötter i Egypten på en karitativ resa, och i år lyckades vi. Vi samarbetade med ungdomsledare i kyrkor där. De senaste månaderna har vi också haft kontakt med en ny organisation som vår påve har grundat för att egyptiska ungdomsledare ska kunna hjälpa koptiska ungdomsledare i diasporan att ordna resor med diakonala inslag. Den heter Hands in God’s Hand. Nu planerar vi vår andra resa till Egypten tillsammans med dem. Vi blir en grupp på ungefär 30 personer.
Hur ser de tio dagarna i ert reseprogram ut?
Vi kommer till Kairo en fredag, och på lördagen har vi föreläsningar och förbereder vårt karitativa program, till exempel aktivitetsdagar för barn i byar, besök på sjukhus och barnhem, workshops för sudanesiska flyktingungdomar och hembesök där vi har med oss mat. Innan vi reser hem har vi också en dag avsatt för ett kulturprogram.
Hur förbereder ni resan?
Vi har en styrgrupp som tillsammans med Hands in God’s Hand planerar programmet, bokar flyg, bokar boende och organiserar alla lokala transporter. Nu har vi också delat in våra deltagare i grupper som förbereder besöken och aktiviteterna. Vi har seminarier och föreläsningar både inför avresan och när vi kommer till Kairo. Vi använder förbundets sociala medier och andra kommunikationsvägar för att samla in donationer till den karitativa delen av programmet – när vi ser vad vi har fått in kan vi planera mer.
Vilka förhoppningar har ni för resan?
På den förra resan avslutade vi varje dag med en reflektionsstund där deltagarna fick berätta om dagens höjdpunkt eller om det som hade berört dem mest. När vi kommer hem gör de en skriftlig utvärdering av resan och berättar om sina personliga erfarenheter. Vi uppmuntrar dem att berätta om sina upplevelser i församlingarna för att utveckla vår verksamhet i Sverige. Vi vill ge dem möjlighet att bidra till samhällsutvecklingen genom karitativt arbete, fördjupa sin tro, lära sig mer om sitt kulturella arv och ge dem ett bredare perspektiv så att de kan utvecklas till goda ledare i våra kyrkor.