Växande kyrka
Att dela ut stipendier för resor och projekt som genomförs här hemma eller utomlands och att bidra till forskning och tryckning av böcker i ämnen som har med mission att göra hör till Lunds Missionssällskaps mest synliga verksamheter.
Staffan Grenstedt skriver för unga etiopiska teologer
Staffan Grenstedt, vad är det för långa relationer du skriver om i din nya bok? Och vilken förändringsprocess?
När vi arbetade med EFS stora jubileumsbok 2015 skrev jag ett kapitel om missionen i Etiopien och Mekane Yesus-kyrkan. Sedan dess har jag blivit pensionär, och när jag blev det bestämde jag mig för att skriva en monografi om EFS-missionärernas arbete i Etiopien, om hur Mekane Yesus-kyrkan kom till och om den vänskap som har fortsatt. ”Longstanding relations” är ett uttryck som många etiopiska kristna har använt när de har talat med mig om EFS och Sverige.
Bilden på omslaget är tagen vid Mekane Yesus-kyrkans missionsfestival i Addis Abeba i januari 2010. Gamachu Danu och Eskil Forslund som sitter bredvid varandra hade varit vänner sedan 1960-talet när de arbetade tillsammans i Mendi i västra Etiopien.
Bokens omslag med bilden av vännerna Gamachu Danu och Eskil Forslund. Bild: EFS akriv/Narin förlag
Vad har du själv för relation till Etiopien?
Mina föräldrar hade en vän som var EFS-missionär där, och han skrev brev och skickade presenter till vår familj under min uppväxt. Jag tyckte att det var så spännande. Så jag visste tidigt att det var till Etiopien jag skulle och inte till Tanzania, fastän det nog hade varit enklare.
Jag har varit där som missionär i tre perioder, två som utsänd av EFS och en som utsänd av Svenska kyrkan, och jag har varit där och undervisat på prästseminarierna vid flera tillfällen senare också. Den här boken är min gåva till studenterna – mycket av det material jag har använt har ju hittills bara funnits på svenska.
115 bilder innehåller boken – var har du hittat dem?
EFS arkiv har mycket, och det mesta är digitaliserat och finns på en särskild webbplats. Vi har gjort dem svartvita för bokens skull, och den är tryckt i Sverige för att de skulle bli bra. Annars hade det varit smidigare att trycka den i Etiopien eftersom den mest kommer att användas där. Men att trycka på Ljungbergs, det är ju lite kult! Och Stina Ljungberg som hör till den familjen är med på en av bilderna tillsammans med eleverna på den skola skolan i Addis där hon arbetade. En av hennes elever blev professor på Harvard!
Vad skulle du önska att fler visste om de evangeliska kristna i Etiopien?
När jag och min fru kom dit 1983 hamnade vi i ett område där det fortfarande gick att arbeta. Annars var i stort sett all religiös undervisning förbjuden av regimen, så det gick knappt att fira gudstjänst eller utbilda människor. Några år tidigare hade Mekane Yesus-kyrkans generalsekreterare Gudina Tumsa blivit bortförd och mördad när han vägrade att åka utomlands och berätta om den etiopiska religionsfriheten – han vägrade därför att han tyckte att den inte fanns.
Sedan har ju Mekane Yesus-kyrkan vuxit så enormt mycket. Den har tolv miljoner medlemmar nu och är Lutherska världsförbundets största medlemskyrka. Mycket av den tillväxten har ägt rum de senaste 30 åren. Vi skulle kunna lära oss mycket av de kristna i Etiopien, särskilt om evangelisation och kyrkotillväxt
Fotnot: Longstanding Relations in a Process of Change – The Swedish Evangelical Mission in Ethiopia 1898–2015 ingår i som nummer 126 i Studia Missionalia Svecana och finns att hämta på www.diva-portal.org. Den har också getts ut i bokform av Narin förlag med produktionsbidrag från Lunds Missionssällskap.