Sydafrika/Sverige: ”Unga idag vet så lite om vår historia”
– Ta kontakt med era vänförsamlingar i Sydafrika igen! säger Marika Griehsel. I hennes film om Desmond Tutu syns glimtar av en lång vänskap.
I år hölls Lunds Missionssällskaps årsmöte på biografen Panora på Friisgatan i Malmö. I en av biosalongerna syntes sällskapets emblem på filmduken, och framför den satt ordföranden Samuel Rubenson och sekreteraren Per Kristiansson vid ett bord.
Så släcktes salongen ner, och årsmötesförhandlingarna följdes av en visning av Marika Griehsels dokumentärfilm om Desmond Tutu, A Tree Has Fallen, som har kommit till med stöd från sällskapet.
Mycket material fanns redan
– Det var Mikael Ringlander i Göteborg som sa: ”Ska du inte göra en film om Desmond Tutu?”, berättar Marika Griehsel. Och jag tänkte: ”Nej, det ska jag inte.” Men sedan började jag ändå.
Marika Griehsel började som SVT-korrespondent i Afrika 1990 och fortsatte att rapportera därifrån i 15 år. Det var en tid när stora förändringar ägde rum i Sydafrika. Bland annat var hon med när Nelson Mandela kom ut från fängelset och när de första fria valen ägde rum.
Kolonialtidens skuggor rörde sig över landet – det gör de ju fortfarande – och förhoppningarna om en ”Rainbow Nation” och en fredlig övergång från apartheid till verklig demokrati och ett jämställt samhälle infriades inte helt.
Att hon träffade Desmond Tutu vid upprepade tillfällen under de åren och i och med det också lärde känna hans medarbetare och hans familj gjorde att hon hade ett stort arkivmaterial och många att intervjua.
Svensk pojkskola
2007, när John Allens Desmond Tutu-biografi Rabble-Rouser for Peace kom ut på svenska med titeln Rättvisans rebell, bjöds Desmond Tutu in till Bokmässan i Göteborg och gjorde bland annat ett framträdande på Se människan-scenen. Den är en del av Kultursamverkan, det arbete som prästen och fotografen Mikael Ringlander ansvarar för i Göteborgs stift och som syftar till att föra kyrka och kulturliv närmare varandra.
Bokmässebesökarna fick möta den sydafrikanske ärkebiskopen, och Mikael Ringlanders bilder vittnar om en stor glädje från båda håll. En av dem har blivit vinjettbild i A Tree Has Fallen.
Det var inte första gången Desmond Tutu var i Sverige – han hade bland annat kommit till Rättviks stiftsgård 1989 och sedan återvänt dit vid flera tillfällen.
Och den första kontakten med Sverige uppstod redan när han som pojke bytte skola och skrevs in vid det pojkinternat som Svenska Kyrkans Missions utsända drev i Roodepoort.
Ett träd som gav skugga
I filmen medverkar flera av dem som arbetade tillsammans med honom, bland andra John Allen som var en av hans närmaste medarbetare i den anglikanska kyrkan. Det är han som beskriver Desmond Tutu som ett träd som gav andra skugga (att hitta skugga är ju livsviktigt i Sydafrika) och hans död som att det trädet har fallit. Mpho Tutu, som blev medförfattare till en av sin pappas sista böcker, berättar om hans stora personlighet och om hur mycket hustrun Leah betydde för honom. Satirtecknaren Jonathan Shapiro, med signaturen Zapiro, visar sina karikatyrer av den rödklädde ärkebiskopen och berättar om hans reaktioner på dem och om allvaret i bilderna – som när Desmond Tutu och Nelson Mandela hjälplöst tvingas stå och se på medan en vacker regnbåge kollapsar och rinner bort i en grå sörja. I arkivmaterial från framträdanden och intervjuer skämtar Desmond Tutu om Nelson Mandelas förfärliga skjortor och talar allvar både i enrum och inför stora folksamlingar.
Visas gratis i församlingar
Marika Griehsel och hennes partner, Simon Stanford, bor numera i Sverige men återvänder ofta till Sydafrika i arbetet. I arbetet med A Tree Has Fallen har hon varit regissör och producent, och han har filmat tillsammans med Michael Jaspan. Sedan Svenska kyrkan presenterade filmen i november förra året har den bland annat visats på Sigtunastiftelsen.
– Jag hoppas att den ska kunna visas i många församlingar framöver, berättar Marika Griehsel. Det är gratis för församlingarna, och har jag möjlighet kommer jag gärna och berättar och svarar på frågor också.
Till visningen på biografen i Malmö har hon med sig sin kollega Concord Nkabinde, som har komponerat och spelat in musiken till filmen. Ett av hans pågående projekt är att använda Desmond Tutus och andras tal och musiksätta delar av dem, och i filmen visar han ett sådant exempel och berättar om vilken inspiration Desmond Tutus personlighet och hans kamp för rättvisa och försoning är i arbetet. Han intervjuar också unga sydafrikaner om deras relation till Desmond Tutu
– Många unga idag vet så lite om vår historia, de vet inte ens vem han var eller vem Nelson Mandela var, säger Concord Nkabinde.
I filmen träffar han flera som inte känner igen den bild av Desmond Tutu som han håller upp – men också ett par som gärna vill tala länge om vad frihetskampen innebar och om vad som är viktigt att arbeta med nu.
– Vi har talat om att använda materialet från filmen i korta avsnitt och sprida dem på sociala medier i Sydafrika för att nå fler, berättar Marika Griehsel.
”Ni är välkomna till oss”
Under samtalet efter visningen i Malmö uppmanar de båda två alla svenskar som har haft vänskapsband med Sydafrika att återuppta dem.
– Ta kontakt med era vänförsamlingar i Sydafrika igen! säger Marika Griehsel. Det finns säkert någon som minns er.
Hon säger att en av de saker hon vill arbeta för är att göra kontakterna mellan länderna levande igen – de var så betydelsefulla under Sydafrikas omvälvande år, men de är minst lika viktiga nu.
– Ja, ni är välkomna till oss, säger Concord Nkabinde. Ni behöver inte tänka att ni måste ge stora bidrag. Vi vill ta emot er som gäster.
___
Desmond Tutu
7 oktober 1931 Föds i Klerksdorp i Sydafrika. Hans föräldrar har xhosa- och tswana-rötter.
sent 1930-tal Kommer till Johannesburg och börjar i en skola som drivs av metodister. Byter till Swedish Boarding School.
1955 Har gett upp tanken på att bli läkare och tar istället lärarexamen. Gifter sig med Nomalizo Leah Shenxane, född 1933 i Krugersdorp.
1957 Slutar som lärare och börjar studera vid St. Peter’s Theological College i Johannesburg.
1961 Vigs till präst i den anglikanska kyrkan.
1962 Flyttar till London för att studera.
1966 Masterexamen vid King’s College i London.
1972 Utses till biträdande direktor i Kyrkornas världsråd.
1975 Blir domprost i St. Mary’s Cathedral i Johannesburg – domkyrkan har aldrig tidigare haft någon svart domprost.
1976 Vigs till biskop i Leshoto stift.
1978 Blir generalsekreterare i Sydafrikas kristna råd.
1980-tal Blir alltmer synlig som talesperson för Sydafrikas svarta befolkning och som apartheidkritiker.
1984 Tar emot Nobels fredspris för sitt arbete mot apartheid.
1985 Vigs till biskop i Johannesburgs stift.
1986 Vigs till ärkebiskop i Kapstaden – den anglikanska kyrkan i Sydafrika har aldrig tidigare haft en svart ärkebiskop.
1988 Desmond Tutu Peace Center grundas.
1989 Kommer, tillsammans med Leah, till Rättviks stiftsgård för första gången.
1995 Utses av president Nelson Mandela till ledare för Sannings- och försoningskommissionen.
1996 Går i pension från ärkebiskopsuppdraget.
1998 Tillbringar sommaren på stiftsgården i Rättvik.
2000 Promoveras till hedersdoktor tillsammans med Leah vid National Louis University.
2006 Arbetet med att inrätta en professur i Desmond Tutus namn vid University of the Western Cape påbörjas.
2007 Nelson Mandela grundar nätverket The Elders med Desmond Tutu som en av medlemmarna.
2007 Besöker Bokmässan i Göteborg i samband med att John Allens biografi ges ut på svenska.
2008 Blir kansler vid University of the Western Cape.
2009 Tar emot The Presidential Medal of Freedom (USA). Tar tillsammans med Leah emot The Mattie J.T. Stepanek Peacemaker Award som delas ut av We Are Family Foundation.
7 oktober 2010 Går i pension men fortsätter arbetet i The Elders.
2013 Tilldelas Templeton-priset.
2015 Lunds Missionssällskap fattar beslutet att stå för en stor del av finansieringen av Desmond Tutu-professuren vid University of the Western Cape. Christo Lombard blir den förste på tjänsten.
2017 Sarojini Nadar tillträder som professor.
26 december 2021 Desmond Tutu dör i Kapstaden.
___
Läsning i urval
Desmond Tutu: Hopp och lidande – predikningar och tal, Verbum 1985
Desmond Tutu (red John Allen): Kampen för Sydafrikas befrielse 1976–1994, Libris 1995
Desmond Tutu: Ingen framtid utan förlåtelse, Nordstedts 2000
Desmond Tutu och Douglas Abrams: Gud har en dröm, Richter 2004
John Allen: Rättvisans rebell, Libris 2007
Desmond Tutu: Om godhet, Libris 2010
Desmond Tutu (text) och Nancy Tillman (illustrationer): Ljus, bli till, Pärlan 2014
Desmond Tutu och Mpho Tutu: Förlåtelse, Libris 2014
Dalai Lama, Desmond Tutu och Douglas Abrams: Glädje, Bookmark förlag 2020
___
Vill din församling visa A Tree Has Fallen?
Det är gratis för Svenska kyrkans församlingar att visa A Tree Has Fallen. Act Svenska kyrkan har på sin webbplats en sida med information om filmen. Vill ni bjuda in Marika Griehsel till församlingen i samband med visningen – till exempel för att presentera filmen och delta i panelsamtal eller frågestund efteråt – går det bra att kontakta henne på adressen marika@afrikaselect.se.